onsdag, november 21, 2012

Cyklister!!!!

Flera har undrat varför de inte använder port-a-cathen när jag ska lämna blodprover. Och det undrar jag också!
Inte ens på lab på Ackis kan/vill de ta blod ur porten, jättekonstigt när man börjar bli svårstucken. Men de enda som använder min port är de på Onkologen. Röntgen, vårdcentralen, lab osv säger alla att de inte kan använda den. Förhoppningsvis så kan de fortsätta att sticka i fingret nu ett tag framöver, och förhoppningsvis så behöver jag inte göra någon röntgen - på ett tag i alla fall.

Idag kom jag iväg till yogan, igen!
Jag förberedde mig verkligen igår kväll. La fram kläder, packade ryggsäcken och gick och la mig i tid. Det sista var i och för sig inte så svårt eftersom det var dagen efter behandling. Men jag satte alarmet på 08.00 och lyckades att komma upp och iväg.

Under själva yogan så känner jag mig fortfarande stel och ibland är det lite svårt att hänga med pga min dåliga rygg som jag knappt kan anstränga utan att jag får ont. Instruktören vi har nu kör lite väl hårt ibland tycker jag med tanke på att det är "rehab-yoga", men jag kämpar på och gör så mycket jag klarar av, jag hoppar över många övningar eller gör dem på min nivå.

Efteråt på samtalet så kom Bröstsköterskorna Barbro och Lena och svarade på frågor och berättade lite mer om hur de jobbar. Intressant. Det stora dilemmat här i Uppsala är att de jobbar på bröstkirurgen och är helt underbara, gör ett jättejobb när man får sitt cancerbesked. Sen blir man ivägslussad till Onkologen och bröstsköterskorna där verkar jobba mer med admin och inte direkt med patienterna. Konstigt. Det är något som saknas.

Måste bara få gnälla lite på cyklisterna i den här stan, eftersom det var onsdag så har jag skjutsat T fram och tillbaka till dansen nu på kvällningen. Vet ni hur många galna cyklister det finns som inte är ett dugg rädda om sina liv? De cyklar i mörkret, utan lysen, utan reflexer, ibland mitt i gatan - de syns ju inte!!!!! Jag blir galen.
I kväll var det en  cyklist som cyklade på cykelvägen precis bredvid min bil och helt plötsligt utan förvarning så bestämde hon sig för att cykla över vägen mitt framför mig där jag kommer körandes, lyckligtvis inte i mer än ca 40 km/h ,utan att vända sig om och kolla om det var någon bil där. Jag fick tvärnita för att inte köra på henne. Jag blev livrädd. Tänk om jag kört på henne! Nu klarade hon sig med några centimeter, och det värsta är att hon tittade inte ens åt mitt håll efteråt heller. Hon visste nog precis vad hon hade gjort för fel!! Var bara tvungen att få ur mig detta!

7 kommentarer:

 1. Personal på lab (usk:or alt biomedicinska analytiker) får inte ta prov från porten.
  Jag bokar tid hos dsk på min vårdcentral när jag ska lämna prover, finns flera dsk:or som kan hantera portar där. Har tom fått röntgen att använda den (tog dock några års tjat), då hjälper cytosyrror till med nålen. Även kontrast med tryck har funkat (jag visade vilken port jag har och dokumentation om vad den tål i tryckväg). Så underbart att slippa våndas för att bli sönderstucken. Alla prover kan ju inte tas kapillärt och en del kan men ska helst inte tas så dvs i fingret.

  Kan du inte fråga på din vårdcentral om de kan lära upp nån på portar (så gjorde de på min mammas VC när hon hade port)

  SvaraRadera
 2. Jag förstår att usk inte får ta prover från porten, och jag antar i slutändan är det ekonomi som styr vården.
  På "min" vårdcentral som är ganska liten, har jag aldrig fått någon positiv respons när jag frågat lite mer om användningen av porten istället.

  På röntgen har jag frågat flera, flera gånger om de kan använda porten och har alltid bara fått till svar "att det går inte". Ska kolla dokumentationen jag också.

  Det är så synd bara att när man är kroniskt cancersjuk och kämpar för fullt med att leva, att man då ska behöva kämpa och lägga energi på hur blodproven ska tas. Jag vill använda min energi till vettigare saker....
  Kram

  SvaraRadera
 3. Vad gäller PAC så verkar "alla" behöva kämpa för att få ta prover via den. Det verkar så onödigt krångligt alltihopa.
  Jag kan höra mig för lite mer och återkomma.
  Hoppas att du hade en kanon dag i går med allt du skulle göra:-)
  kram

  Cecilia

  SvaraRadera
 4. Jag jobbar på en vårdcentral och där tar vi gärna prover både från PAC och Picc-line. Men vi är ju bäst också! ;-)

  Tack för en fin blogg! Önskar att du slapp allt det här! :-(.

  Kram Fredrika

  SvaraRadera
 5. Jag har aldrig behövt tjata om provtagning via porten. Ang rgt så gjorde jag först mest CT och de var tröga (vi har så få patienter men PAC och vi kan inte, dessutom ges kontrasten med tryck). Sen blev det oftare kontroller med MR istället, och en helt underbar ssk:a. Vid MR buk ges kontrasten oftast manuellt och då går det ju inte att skylla på trycket. Jag har kvarvarande foglossningsbesvär så för att klara av att ligga stilla på rygg hela tiden det tar (iaf en timme, fick avbryta första gången pga att jag inte kunde ligga kvar på rygg pga smärta) får jag lugnande och smärtstillande iv. Sen kom en ny metastas högre upp och de ville ge kontrasten med tryck men avstod från det för de vet hur svårstucken jag är. Vi kom att prata om vilket tryck de använder och jag tog kontakt med företaget som marknadsför min port och fick tabeller över det. Gav dessa till ssk:an på MR och då var det lugnt, han pratade även med de på CT:n och se det funkade ju där (de erkände efteråt att det ju faktiskt gick jättesmidigt). Det enda är att man ska använda hubernålar utan slang och koppla till en 3-vägs kran. Sjukhuset här är rätt litet och det är alltid samma ssk:or, rtg på det större sjukhuset några mil bort där jag har min kirurg har inte velat använda porten, de har flera gånger fått avstå kontrast för det inte har fått till det med pvk (jag går inte med på hur många stick som helst) men sist jag gjorde CT där (var inlagd) så pratades det om att det skulle bli så
  Så ta du reda på info och försök få dem att använda porten. Men jag håller med det är trist att behöva lägga sin energi på sådana saker

  /E (skrev även den första kommentaren), har kronisk pmp (opererad på UCC nu i höst tidigare på Ackis)

  SvaraRadera
 6. Jag ifrågasatte det under mina behandlingar också, jag ville att proverna skulle tas ur min PICC-line. Men se, det gick inte alls, det.... Vet inte om det var så att det inte fanns någon ssk som kunde... men samtidigt, SÅ himla svårt är det inte! Jag har själv aldrig tagit prov ur port/PICC-line, men jag skulle inte tveka att göra det, har jag bara rätt material så är det inte svårare än att ta ett vanligt venprov. När jag frågade så blev jag ifrågasatt, dom undrade varför, om jag var stickrädd osv.. Jag är inte stickrädd alls, tyckte bara bara att det vore ju vansinnigt skönt att slippa bli stucken mer än nödvändigt, när jag ändå hade en infart... Fanns ingen förståelse för det alls....

  SvaraRadera
 7. Blir ledsen när jag läser att ni inte kan ta proverna i era infarter. Det är ju liksom det som är grejen med infarten ju...
  Tror det handlar om ovana för personalen men alla sjuksköterskor lär ju sig att använda dessa infarter. Det är kanske undersköterskor på labb? Då borde det finnas tid att boka hos en distriktssköterskasom kan ta proverna ju... Hör med dem.

  Hoppas det löser sig för er.
  Kram Fredrika

  SvaraRadera