torsdag, februari 28, 2013

Mammografi...igen.....

Dagarna rullar på, mår fortfarande lite konstigt även fast det har gått en vecka nu. Jag har varit så inställd på att alla biverkningar bara skulle försvinna efter 7 dagar, men jag kanske minns fel, det kanske var så här förra omgången också.

I tisdags tvingade jag mig ut i alla fall på en lunchdate med Sofie. Jag kände att jag kan inte bara sitta på soffan en dag till, och jag är glad att jag tog mig ut, det blev en jättetrevlig lunch och jag kände mig faktiskt lite bättre i kroppen efteråt. Trött blev jag så klart, men det var det värt.

Igår var det dags för besöket på mammografin.
De började med att klämma fast mig i mammografimaskinen som jag kallar det. Jag var helt inställd på att slippa den biten, eftersom Dr G bara pratade om ultraljud och biopsi. Men röntgensköterskan insisterade på att jag måste ta mammografibilder också, så det var bara att låta henne göra sitt jobb.
Sen blev det ultraljud, kladd, kladd och klart.
Läkaren säger ju inte mycket när hon sitter där och tittar på skärmen, och jag försöker att lista ut vad hon såg.....
Sen var det dags för biopsi. Jag vet att Dr G vill ha en grovnålsbiopsi, men läkaren ville inte göra det för att jag får blodförtunnande. Hon var orolig för att jag skulle börja blöda alldeles för mycket och hade ingen erfarenhet av att göra en grovnålsbiopsi på någon patient som tar Fragmin.
Så det blev "bara" en biopsi med fin nål.
Eller det var heller inte så bara, in med den långa nålen, rakt in i bröstet.
Sen säger hon att hon måste röra lite på nålen, och sitter och vevar med den i säkert 1-2 minuter. Aj, det kändes.

Efteråt försökte jag att fråga lite om vad hon trodde att det kunde vara, men hon lyckades komma med något lurigt standardsvar om att det är svårt att se där och då, så jag får vänta tills mitt nästa läkarbesök då de har resultaten.
Har jag otur, så måste jag tillbaka dit och göra en grovnålsbiopsi också, vi får se om de hör av sig.

måndag, februari 25, 2013

Måndag

Efter sista behandlingen har jag faktiskt inte mått riktigt lika illa som jag gjorde förra gången. Det kan bero på att de bytte medicinen jag får mot illamåendet intravenöst i samband med cellgifterna. Jag kommer inte ihåg vad det heter som jag fick istället, men den medicinen skulle tydligen vara bättre och det har den också varit.
Jag kan ju inte precis påstå att jag har varit på topp, tröttheten efter varje behandling är densamma, men jag har lyckats att äta lite, och det är framsteg!

L's feber var uppe i 40,5 som värst, men vände sedan nedåt och i söndags var hon helt feberfri hela dagen. Nu får vi bara hoppas att inte jag eller någon annan i familjen får den.

I helgen så var det även dags att raka av det lilla hår jag hade kvar. Det insåg jag efter att jag duschat och tvättat håret. Efteråt så låg hälften av mitt hår på golvbrunnen. Inte bra och jag såg ännu galnare ut i håret när det torkat.
Så det var bara att kalla på mina assistenter, de hjälpte villigt till, men jag tror inte de tyckte att det var lika kul som förra gången.
Och det tyckte inte jag heller......

fredag, februari 22, 2013

Fina tulpaner

Jag kom på att jag glömde att lägga in en bild på de fina födelsedagstulpanerna jag fick av Carola i tisdags - här är dom. Tack!


Igår blev som planerat för min del - en dag på soffan. Kortisonröd, trött, lite illamående men kunde fortfarande äta lite. Steve tog ut barnen på eftermiddagen, först in till Stadsbiblioteket och sedan ut till Fjällnora för kvällsskridskoåkning som var ordnat speciellt denna kväll. De hade jättekul och kom inte hem förrän efter 21.00. Trötta men glada.

I morse blev jag väckt kl. 05.00 av L som inte mådde bra och ville ha Alvedon. Jag kollade tempen och helt rikitgt, den låg runt 39 grader i båda öronen. Sen somnade vi om båda två.
Idag har hon fortsatt hög feber och håller mig sällskap här i soffan.
Jag är ännu mer kortisonröd i ansiktet idag, hungern börjar försvinna, men när L åt en isglass så blev jag faktiskt lite sugen och åt en jag också!

Jag har redan fått tid för mitt Ultraljud och biopsi som jag pratade med Dr G om i tisdags. Då skickade han remissen till mammografin, och igår kom brevet från Unilabs. Först fick jag en tid 08.10 nästa torsdag, den ringde jag snabbt upp och försökte ändra till en mer "normal" tid. Då hade de ingen, men hon satte upp mig på listan för återbud och redan idag på förmiddagen så ringde de tillbaka. Jag fick en tid mitt på dagen nästa onsdag istället. Passar mig mycket, mycket bättre. Vilken service va?!

onsdag, februari 20, 2013

Behandling

Läkarbesöket igår gick bra, eller ganska bra i alla fall.
Det nya som kom upp är att han har hittat en knöl i mitt andra bröst, som inte har varit där förut (knölen alltså ;)). Så nu har han skickat en remiss till mammografin så att jag får göra ett ultraljud på bröstet och antagligen en biopsi på en gång om de inte är helt säkra på att knölen är godartad.
Jag vet inte hur snabbt jag kommer att få komma dit, förhoppningsvis om inte allt för länge.

Levern pratade vi inte så mycket om, finns inte så mycket mer att säga egentligen.

Sen var det mina blodprover som jag tog i måndags, de var alldeles för låga.
Typiskt tänkte jag som faktiskt vill ha behandling.
Jag vill inte skjuta fram det eftersom jag har planerat saker runt att jag ska få behandlingen var 3:e onsdag, och börjar blodvärdena att trassla så kan det ju bli lite hur som helst. Plus att det är omständigt att gå och ta om proverna hela tiden.
Nu löste vi det så att jag fick ta proverna på oda innan yogan idag. Så idag kunde jag verkligen inte ha någon ursäkt till att inte gå på yogan. Medans jag låg där och yogade på golvet så ringde sköterskan som vi bestämt, och pratade in ett meddelande att värdena har gått upp tillräckligt på två dagar och att jag skulle komma på min inbokade tid på eftermiddagen enligt plan.
Där emellan hann jag med att äta lunch med Christine innan hon skulle vidare på ett möte och jag tillbaka till oda.
Eftersom jag var så trött vid det laget så bad jag om att få ett eget rum med en säng idag, så att jag kunde sova en stund, och det gjorde jag - väldigt skönt. Vaknade dock av att jag frös och var fick be om ett täcke till för att inte frysa. Sköterskan tror det beror på att det röda cellgiftet är en "kylvara" och är kallt när man får det i sig. Kändes logiskt.


Igår hann klockan bli 16.00 innan jag kom i väg från läkarbesöket.
Vid 18.00 skulle jag träffa några kompisar så det var ingen idé att åka hem, så jag åkte till IKEA istället..... där finns det alltid saker man (jag!) behöver. Köpte lite nya kastruller, lakan och annat smått och gott. Helt plötsligt har det gått en och en halv timme och det var dags för mig att ta mig mot kassorna. Gjorde av med lite mer än planerat, men så blir det ju jämt på det där stället!

Sen åt Sara, Carola, Eva och jag middag tillsammans. Hade en jättetrevlig och mysig kväll, mycket prat och goda skratt, och god mat så klart.
Tack alla ni för att ni förgyllde min tisdagkväll!
Det blev direkt i säng när jag kom hem, var helt utmattad, jag skyller på IKEA.

Direkt när jag kom hem idag efter behandlingen så passade jag på att äta lite middag innan mitt illamående startar och sen var det soffläge, här lär jag sitta i några dagar nu.....

tisdag, februari 19, 2013

1 år äldre

Tänk att jag fick vara med om ännu en födelsedag.
Denna gång var det dessutom min egen!
Visst hoppas jag att det blir några till, men eftersom jag inte vet så blir varje födelsedag en gåva i sig. Och varje gång jag får vara med på något av mina barns födelsedag är en ännu större gåva!

Firandet började i fredagskväll. Då firade storasyster och jag våra födelsedagar tillsammans med familjen hemma hos henne.
Tårtan jag bakade blev omtyckt och uppäten.I present från systrarna och mamma hade jag önskat mig presentkort på fotvård, så nu ska jag boka in mina stackars vintertorra, spruckna fötter för några gångers omvårdnad. Åhhh, vad skönt det ska bli!

Jag hade inte riktigt ork för något mer firande av mig själv,så helgen blev lugn.
T var till stallet med en kompis och fick pröva på att rida, vilket hon tyckte var jättekul. Här hemma tvingade L sin käre pappa ett spela Twister.....det var kul att se!


Steve åkte iväg med barnen + kompisar för att åka skridskor på eftermiddagen i söndags så att jag kunde vila en stund.
Sen på kvällen var det förstås Melodifestivalen på tv.
Men guuuud vad dåligt det är i år om jag får säga det själv. Hur i hela friden kunde gubbarna gå vidare? Det är så trist att de yngre som (vissa) är så duktiga och bra inte får en chans, när folk röstar på 4 gubbar som inte tar det riktigt på allvar. Barnen blev såååå besvikna, själv orkar jag faktiskt inte bry mig längre.

Igår började själva födelsedagen med blodprovstagning på vårdcentralen. För första gången var de sena och jag fick sitta och vänta i 20 minuter innan jag kom in till sköterskan. Som tur var så var det väldigt lugnt där igår, antagligen för att det är sportlov, så jag behövde inte oroa mig för att få några oönskade baciller i mig.

När jag kom hem fick jag öppna mina presenter, med hjälp av barnen.
Av L fick jag en låda med två jättegulliga kort som hon har gjort själv.
Nästa fina present fick jag av T, som hon dessutom köpt för sina egna pengar.


Av Steve fick jag ett jättefint armband från Edblad och en ny handväska från Björn Borg. Tro det eller ej men min man har (oftast) ganska bra smak.


På eftermiddagen gick barnen och jag på bio, vi såg RöjarRalf i 3D. Inte min typ av film precis....men tjejerna tyckte den var jättebra.


När Steve kom hem från jobbet så lagade han till min "önskemiddag".
Oxfilé, potatis, sparris och bea-sås. Mmmmm kan det bli bättre?


Håret ramlar av i full fart nu, det gör riktigt ont i hårbotten.
Jag hittar hår precis överallt hela tiden, på kudden, i maten, i handfatet osv.
Snart är det nog dags att raka av allt. Jag har lovat barnen att de ska få vara med och raka av det åt mig även denna gång, de har redan bestämt frisyrena de ska prova på mig.

I eftermiddag har jag mitt läkarbesök, jag hoppas att Fec'en fungerar och att mina blodvärden är tillräckligt bra för att få behandling på onsdag som planerat.

fredag, februari 15, 2013

Bra nyheter!

I onsdags gjorde jag en kraftansträngning.
Satte alarmet på kl. 08.00 för att jag ville verkligen försöka att börja gå på yogan igen.
Det blev ett ganska ofrivilligt uppehåll när jag bytte cellgifter till Taxol. Den behandlingen fick jag nästan varje tisdag så jag var ju alltid jättetrött på onsdagmorgon. Då kunde jag inte ens tvinga mig själv att gå. Plus att instruktören vi hade då tyckte inte jag var så jättemotiverande heller.

Nu har jag ju bytt cellgifter igen, och behandlingsdag. Så jag har funderat på om jag skulle göra ett nytt försök. Problemet för mig är ju att komma upp så tidigt på morgonen.....men så kom även ett mail om att de har bytt instruktör för vår grupp, och då kände jag att jag har egentligen ingen ursäkt längre.
Jag måste ju prova i alla fall. Så i onsdags gjorde jag just det.
Jag kom upp.
Jag kom iväg.
Och kroppen njöt av yogan.
Instruktören var jättebra, körde ett precis lagom tempo för mig och hade ett väldigt avslappnat sätt, precis det som jag saknade med den tidigare. Så nu är mitt mål att försöka gå så ofta jag kan/orkar, för även om det är väldigt svårt att ta sig upp tidigt så märker jag ju att min kropp mår bra av det.

Efter yogan så gick Christine, Carolina och jag till Fågelsången och lunchade. Mycket cancerprat, men även om annat. Ibland är det skönt att träffa någon som är/har varit i samma sits och bara prata om allt och ingenting. Det blev en väldigt trevlig dag. Tack till er båda!
Sen var det bara att åka hem för att hämta T och skjutsa henne till dansen. Tror ni jag var trött när jag kom hem? Det blev en lång dag, men det känns så mycket bättre att komma ut lite då och då och göra saker istället för att bara sitta hemma på soffan och tycka synd om mig själv!
Det är lite av en balansgång, och varje gång jag byter cellgifter gäller det att prova sig fram till hur mycket ork det finns och kroppen klarar av, det blir lätt för mycket när jag vill göra en massa roliga saker, men jag har börjat att bli riktigt bra på att säga nej ibland så att jag har ork kvar till familjen på kvällarna också.

Igår var det Alla hjärtans dag, så då blev pannkakorna till barnen rosa......
.


Steve kom hem efter jobbet med en jättefin bukett blommor......

 
Plus en bit tonfiskstek, som han lagade till middag åt oss två, med sparris och en jättegod Aioli. Mmmmm...gott var det och båda två kom vi överens om att det var alldeles för länge sedan vi åt detta!
 
 
Dagens uppdrag var att baka en tårta.
Vi ska hem till storasyster och fira våra födelsedagar med familjen ikväll, Catharina står för maten och jag för tårtan, den är inte dekorerad än så det blir inget foto.

Jag har nu läst i min journal på nätet, plus att jag fick ett brev från Dr G igår, resultatet av min CT på huvudet som jag gjorde i måndags är................ oförändrat!
Skönt att höra, nu kan jag slappna av och släppa det ett tag framöver.

tisdag, februari 12, 2013

Ny vecka

Idag har det gått precis 14 dagar sedan jag fick min behandling.
Och precis idag börjar jag också få ont i håret, tänk att det är så precis på dagen det börjar varje gång. Nu får vi se hur snabbt det trillar av denna gång. Jag vill verkligen inte tappa håret igen. Dessutom denna gång så har jag redan knappt några ögonbryn kvar och ungefär fem ögonfransar. Vilket gör att man ser ännu sjukare ut.
Här är antagligen sista bilderna på mitt hår för denna gång, så här långt hann det bli på ca åtta månader.
Igår var jag till Ackis för min röntgen av huvudet.
Eftersom det hade snöat hela natten och fortsatte hela dagen igår, plus att jag var väldigt trött så valde jag att ta bussen dit istället. För att vara säker på att komma fram i tid så tog jag en tidigare buss än jag egentligen behövde, i fall att den skulle vara försenad pga vädret.
Men den var i tid, så då bestämde jag mig för att kliva av ett stopp tidigare och gick igenom Stadsparken och tittade på isskulpturerna som står där nu som en del av Isfestivalen.

 
¨
 

Det blåste och var kallt, men tog inte så jättelång tid att gå runt och se alla skulpturer. Egentligen skulle jag vilja se dem en kväll när det är mörkt och de är upplysta. Men, men nu har jag sett dem i alla fall.


 
Röntgen gick i alla fall bra, de lyckades sätta nålen på sidan av handleden vid försök nummer tre, så det var inte så farligt. Själva röntgen var över på 10 minuter och nu är det bara att vänta och/eller ha koll på nätet.
 
På hemvägen så gick jag ner på stan. Stannade till och köpte en ny mörk ögonskugga som jag ska försöka använda och måla runt ögonen med när jag vill vara "fin", då det som sagt var finns några ögonfransar kvar att måla.
 
Idag på förmiddagen fick jag ett samtal från skolpsykologen, äntligen. Vi försökte att etablera en kontakt med henne redan för ett år sedan, men då fick vi svaret att "hon hade inte tid". Nu har T's fröken pratat med henne och hon ringde för att jag skulle kunna berätta lite mer om vår situation och hur vi ska göra för att barnen ska få en bra relation med henne.
Vi bestämde att vi skulle båda fundera lite och höras igen efter sportlovet.
Jag hoppas att detta blir bra och att barnen får förtroende för henne.
 
Eftersom det är Fettisdagen idag så har jag varit ut och köpt semlor till min kära familj. Själv tycker jag inte att det är gott alls och kan inte förstå förtjusningen med en brödbit, vispgrädde och en klump mandelmassa.....men, men det är jag det!


lördag, februari 09, 2013

Immunförsvaret

Nu mår jag mycket bättre.
Fortfarande lite, lite illamående men det är ingenting jämfört med förra veckan. Så nu vet jag inför nästa behandling att ca 7 dagar efteråt kommer det att vara jobbigt, men det går över!!

Jag fick Emend, kortison, primperan, hela baletten, men jag mådde fortfarande illa. Vet inte om de kanske vill att jag tar en högre dos kortison efter nästa behandling, men det får jag ta med Dr G på läkarbesöket.

Anna undrade hur ofta jag gör en röntgen av huvudet och jag tror det har varit ungefär var tredje månad, fram tills förra gången då tyckte de inte att det behövdes. Men nu ska jag ju göra en i alla fall efter att jag ifrågasatte anledningen. Jag tycker det är lite dumt att vänta tills jag har symptom innan man gör den eftersom jag aldrig har haft några uppenbara symptom av mina hjärnmetastaser.

Igår kväll så fick Steve och jag en kväll för oss själva.
Barnen sov hos min syster och kusinerna.
Vi bestämde oss för att gå ut och äta och sen gå på bio. Jag har velat se "En oväntad vänskap" länge, och nu fick vi chansen. Vilken bra film det är! Allvarlig och rolig på samma gång, fick många goda skratt.
Den kan verkligen rekommenderas.

Det enda dumma med denna "utekväll" är egentligen att just nu är mitt immunförsvar på absoluta botten. Tydligen är det så att ca dag 12 efter behandling så är det som sämst.
Jag tog mina blodprover på vårdcentralen i fredags morse och kollade sen provsvaren på nätet, och mina neuotrofila ligger på 0,2 och leukocyter på 0,6 - vilket är väldigt lågt. Så att sitta i en fullproppad restaurang och sen en halvfull biosalong kanske inte var det smartaste draget......
Men, men, gjort är gjort, vi hade i allla fall en jättemysig kväll tillsammans, så nu är det bara att hoppas att jag inte fick med mig någon liten dum bacill hem.

Slutligen så vill jag än en gång tacka alla er som skriver alla fina kommentarer - det värmer!

onsdag, februari 06, 2013

Lite, lite bättre

Igår var första dagen som jag mådde lite, lite mindre illa, och idag tror jag också att jag mår lite, lite bättre. Så detta bådar gott, jag var inställd på att må mer illa i två veckor efter behandlingen i alla fall, men om det "bara" håller i sig i en vecka så är ju det verkligen en bonus.

Igår passade jag på att hälsa på på jobbet en liten stund på eftermiddagen. Drack en kopp kaffe och fick lite skvaller om vad som händer där. På vägen dit så åkte jag även förbi Kajsa en sväng för att säga hej och hålla henne sällskap en stund.

Tror jag har glömt berätta att jag fick tid för min CT-röntgen av huvudet.
Den blir på måndag 11 februari.
Sen har jag mitt läkarbesök tisdag 19 februari, då får jag träffa Dr G igen och diskutera vidare alla röntgensvar, status och planer för mig.
Det ska bli skönt att ha det samtalet och höra vad han har att säga, och sen så kan jag kanske planera några månader framåt i alla fall.
Jag vill åka till solen.

Här är en bild på T från helgen, hon blev "tvingad" att städa sitt rum och var inte glad, men det tycker jag hon döljer ganska bra på fotot med hatt och mask.


Sen ville båda bada, och hade minst lika kul att fylla upp badkaret innan. Speciellt kul var det att prova duschmössorna!
tisdag, februari 05, 2013

Funderar lite....

Vissa dagar är döden så nära.
Speciellt som nu när man får besked om att cancern spridit sig vidare, då kommer många funderingar och tankar. Alla på en gång.
Jag tror jag mår bäst av att tillåta mig själv att tänka, och inte låtsas som om tankarna inte finns, och ska jag vara helt ärlig så är det svårt att låta bli.
Det finns ingen knapp som stänger av tankarna.

Det går inte att göra något utan att tänka vidare på: Hur blir det sen?
Hur kommer vardagen att bli för barnen och min man?
Om 10 år, hur väl kommer de att minnas mig?
Vad kommer de att minnas om mig?
Jag har bett Steve att prata mycket om mig med barnen, titta på foton, "fira" min födelsedag, prata om allt vi gjort tillsammans.
För att de inte ska "glömma bort" mig.

Men deras liv måste ju också få gå vidare, min död ska inte stoppa dem i deras framtidstro. Självklart så hoppas jag innerligt att det kommer att gå bra för dem, och jag tror på något vis så kommer jag att "se" vad de gör och vara med dem på mitt vis.
Det måste finnas ett liv efter döden, jag tror inte att man bara kan dö och försvinna, det måste vara något mer än så, någonstans.fredag, februari 01, 2013

Helg igen

Tänk att ibland fungerar saker och ting.
Tre lovade igår att skicka sim-kortet som skulle komma fram idag, och det gjorde det! Så nu är jag i kontakt med världen igen genom min mobil.
Panic over!

Idag har jag kombinerat illamående med "jobb på kontoret".
Jag har ringt, mailat och ringt lite till, lite sånt som behövs göras men av någon anledning (trötthet kanske?) inte har blivit gjort tidigare.

Ikväll har jag lyckats få ner lite sallad med räkor i min mage.
Varm mat har jag lite svårt för, bara tanken på att steka mat just nu får mig nästan att spy! Jag hoppas att detta går över snart.

Det blir en lugn helg, som sagt var inga utflykter inbokade för min del, det blir nog bäst så. Hoppas ni har roligare planer än så. Trevlig helg till er alla fina.