lördag, maj 04, 2013

HER-2 positiv, eller delvis i alla fall.....

I torsdags var det dags för ännu en typ av PET-röntgen som jag får göra i studien jag är med i.
Det jobbiga var att jag vaknade av en fruktansvärd huvudvärk plus att jag måste fasta innan röntgen. Min tid var kl. 13.30 och efter att jag somnat om så var det försent att äta frukost nästa gång jag vaknade vid 10.00.
Det gjorde ju inte precis huvudvärken bättre.... Jag försökte att lindra den med vanliga huvudvärkstabletter, men det funkade inte och ingen frukost på det. Jag kände mig så snurrig i huvudet så jag bestämde mig för att åka buss till sjukhuset. Vågade inte riktigt köra bil i fall att det skulle börja snurra ännu mer.
Väl framme så gick allt bra, först gick jag för att träffa min forskningssjuksköterska Jessica. Hon satte nål på handen och lyckades på första försöket - helt otroligt, för att ta lite blodprover innan PET-undersökningen.  Jag passade på att nämna min huvudvärk som jag har haft konstant i flera dagar nu, hon gick iväg och pratade med Onkologen som var där på avdelningen och han rekommenderade att jag skulle ta 4 Betapred-tabletter (kortison), det fixade Jessica fram och efter en stund så hade huvudvärken lagt sig.
Sen gick vi vidare till PET-centrum för min undersökning.
Där satte de en nål till - i foten!
Det var inte skönt kan jag lova, men enligt dem där så kommer de inte åt den någon annanstans eftersom jag åker fram och tillbaka i röntgenmaskinen hela tiden. Men det gjorde ont!
Sen spenderade jag ca 5 timmar där med pauser, åkte fram och tillbaka i röntgenmaskinen. Vid 17-tiden så fick jag äntligen äta igen och fick i mig en smörgås och tre kex som de bjöd på! Kunde ha fått mera om jag ville, men det var allt som gick ner i min kropp, plus en massa kaffe förstås!

Vid 19-tiden var vi klara, då gick Jessica och jag tillbaka till ODA för lite mer blodprover och för att dra ur alla nålar etc. Jag var så trött och snurrig i huvudet att jag knappt kunde gå rakt, så Jessica ringde efter en sjuktaxi åt mig. Den tog sin lilla tid, för den ska ju hämta upp andra också på vägen, så jag var hemma vi 20.30 igen, trött efter en väldigt lång dag på Ackis.

Men det som är spännande med den här studien, och en stor anledning till att jag tackade ja för att vara med är ju osäkerheten som varit kring om jag är HER-2 positiv eller negativ. Jag har ju legat precis mitt i mellan har de sagt ändå, tills de beslutade att jag var negativ efter att biopsin jag gjorde nyligen i vänstra bröstet inte visade några spår av HER-2.

Det jag fick reda på direkt av Jessica är nu att delar av min cancer ÄR delvis HER-2 positiv!
När jag gjorde denna PET-röntgen så lös bl.a levern upp som HER-2 positiv och några ställen till som jag inte minns nu. Så frågan är om den planerade behandlingen blir av nästa vecka eller om de måste tänka om nu när delar bevisligen är HER-2 positiva.
Krångligt i min värld, men de ska sitta ner och klura ut något som jag kommer att få reda på nästa onsdag när del 2 av denna studie/PET-röntgen börjar. Måste de tänka om nu angående min behandling eftersom jag bevisligen är delvis HER-2 positiv.....det är frågan?

1 kommentar:

  1. Hej Jenny. Har följt din blogg sedan en tid, hittade hit genom min vän Kajsa/Spenatmamman. Min BC är Her2 positiv och i dag är det fördelar med nya antikroppsbehandlingar, målinriktade sådana. Förr var ju Her2 en rätt trist diagnos men nu finns Herceptin och nytillskotten TDM1 o Perjata som visat på fantastiska resultat i studier. Jag har haft spridning till hjärnan -09 och äter Tyverb/xeloda sedan dess. Tror jag säkert skrivit det förr, Tyverb tror de ju kan ha förmåga att ta sig igenom blod/hjärnbarriären.

    Så fråga din onkolog om dessa nya preparat nu när din BC visar på Her2posivitet . De finns på marknaden men i vissa län är inte prissättningen klar :-( som tyvärr fördröjer behandling.

    Stor kram o hoppas du får känna dig piggare snart igen <3
    Anna

    SvaraRadera