torsdag, december 27, 2012

Julen är över

Nu har jag haft "julledigt" från bloggandet i en hel vecka.
Det blir svårare att hitta tid och lust till att sitta vid datorn och skriva när barnen är hemma, plus att det är väldigt svårt att fokusera när någon hela tiden ropar -mamma!

Julen har varit lugn.
I år så har vi varit hemma hela tiden. Skönt att slippa ut och åka med vädret vi har haft faktiskt. Barnen har njutit mest av vintern, de har varit ute i timmar och lekt i snön och Steve har varit ute i timmar och skottat snö...alltså inte njutit lika mycket av snön. Själv har jag mest varit inne faktiskt. Känner att jag borde ta mig ut på en promenad eller något lite oftare, men jag orkar inte....

Julafton var vi hos min syster på eftermiddagen/kvällen och firade jul som vi brukar göra när vi har "Sverigejul". Ganska avslappnat och inte så hysteriskt. Alla barnen börjar ju bli lite större nu och allt är inte lika kaosartat som det kunde bli när de var mindre.
Mest nöjd är jag som vanligt att jag har fått vara med om ännu en jul.
I början av året var jag tveksam till om jag skulle klara av hela 2012, men det har jag nu gjort! Nu är frågan - var det min sista? Eller blir det en jul till?
Jag kämpar på.

Anna undrade i en kommentar om cancermarkören som jag nämner ibland.
Om jag har förstått det rätt så finns det olika cancermarkörer. När man har spridd bröstcancer så finns det en markör som heter CA 15-3. Det är ett blodprov man tar och kan följa cancern och om den går upp eller ner är ofta ett tecken på hur bra eller dåligt behandlingen fungerar. Själva siffran själv är inte helt pålitlig men just hur den rör sig är det intressanta.
Jag hittade ett svar på en Amerikansk sida

Question: What is the cancer antigen 15-3 (CA 15-3) blood test for breast cancer?
 
Answer: Cancer Antigen 15-3 (CA 15-3) is a blood test that is given during or after treatment for breast cancer. It is most useful in monitoring advanced breast cancer and your response to treatment. CA 15-3 is not a blood test that screens for breast cancer. It is a tumor marker test that is helpful in tracking cancers that overproduce CA 15-3.
 
Det funkar inte att följa markören för alla, men för min del har markörens upp och nedgång oftast stämt bra med verkligheten.

måndag, december 24, 2012

GOD JUL!

Önskar er alla en riktigt god jul med era nära och kära! Stora kramar till er alla!

torsdag, december 20, 2012

Julgran


Jag vet att det var lite tidigt enligt många, men i lördags så kom julgranen fram. Vi tycker att julen är så kort, så när barnen vill ta fram granen i början av december så brukar vi göra det.
I år var jag inte involverad alls utan tjejerna och Steve fixade allt själva. Visst blev det fint?



Igår blev jag verkligen testad. 
Dagen efter behandling och jag hade en läkartid 09.30! Det hör absolut inte till vanligheterna att ha ett läkarbesök morgonen efter behandling, men jag har insisterat på ett läkarbesök innan jul och detta var den enda tiden som fanns med Dr G. 
Så då är det bara bita ihop.
Läkarbesöket gick bra, jag kör på med cellgifterna son vanligt. Nästa vecka är min lediga vecka, så det passar bra med jul och nyår. Nästa behandling blir nu 2 januari. Nästa år alltså! 

Markören har gått ner lite till, inte mycket, men som jag sagt förr - det går åt rätt håll i alla fall. I slutet av januari ska jag få göra en ny röntgen för att se hur Taxolen fungerar. Eftersom markören går nedåt så funkar det troligtvis bra, så jag är faktiskt inte så orolig inför vad röntgen ska visa. 
Jag hoppas på ett "oförändrat".

På vägen hem stannade jag till på Gränby C för att köpa ytterligare några julklappar, så nu är jag/vi nästan klara med allt. Den enda jag har kvar är Steve, vad köper man till någon som har allt? Jag vill så gärna komma på något bra, men vad?

I morgon ska tydligen världen gå under (igen!)......vi får se om vi klarar oss......


tisdag, december 18, 2012

Blod

Då var veckans behandling avklarad.
Mina vita var inte på topp, men Dr G gjorde bedömningen att jag skulle få behandling i alla fall.
Annars  blir det för lång paus.
Hb't hade sjunkit lite från förra veckan, var nere på 92.
Alltså inte under 90, men även där bestämdes det att jag ändå skulle få lite extra blod i mig, 2 påsar för att vara exakt. De vill att jag ska få ha lite extra energi nu över jul och nyår, snällt va?
Så idag blev det en heldag på oda för min del. Efter ca 4 1/2 timme när jag var klar där för dagen så var det bara att åka direkt till skolan och hämta hem barnen.

Nu är det bara att vänta och se om blodet funkar!

måndag, december 17, 2012

Fryser


Nu har jag varit och tagit denna veckas blodprover på vårdcentralen.
Jag hade en tid bokat med "min" sköterska även den här veckan. Vad förvånad jag blev när det dök upp en annan sköterska som också kan ta prover i porten. Så nu vet jag att det finns två personer som kan och vill göra detta jobb!
Det kan ju inte bli bättre, tänk vad lite som behövs nu för tiden för att göra mig glad.

I fredags begav jag mig ut i snön för att påbörja julklappsinköpen.
Jag måste ta det lite pö om pö för att över huvudtaget orka shoppa. Men jag var inte ensam där ute. Jag tror det var en hel del som hade samma idé som mig. När jag klev in på leksaksaffären med allt folk och alla fullproppade gångar med leksaker så  började det bara att snurra i huvudet, när jag är trött så börjar det ibland även att flimra framför ögonen och det går inte att fokusera. Så jag fick ställa mig i ett hörn och avvakta lite, tog några djupa andetag för att sen bege mig ut i gångarna igen, med listan i högsta hugg. Det gick bra, jag kom iväg med det jag kom för att köpa.
På kvällen var jag sen helt dränerad på energi, mer än så klarar jag inte av.

Jag lyckades i alla fall fokusera på L's medverkan i Minimello på Bolibompa. Hon var jätteduktig! Själv var hon lite irriterad för att hon sa bara Zombies istället för The Zombies som ett av bidragen heter, snacka om perfektionist!

I söndags var det T's födelsedagskalas som tog all min energi.
Hon hade det tillsammans med en klasskompis, totalt var det 17 barn där, vilket kräver lite jobb! men det är skönt när de har kalas tillsammans för då är man 4 föräldrar som kan hjälpas åt.
Tjejerna var i alla fall jättenöjda med kalaset, det blev en blandning av dans och femkamp, precis som de ville ha det och hade planerat. Fick massor av fina presenter av alla snälla kompisar och åt mycket kakor och tårta. Några timmar går fort, och som vanligt så var jag helt galet trött igår kväll.

Det blev tidigt i säng, men ändå när jag vaknar 11 timmar senare så känner jag mig långt ifrån pigg, så himla tråkigt. Vi får väl se hur mitt hb-värde är i morgon, det kan ju som sagt var vara en bidragande orsak till min trötthet och dessutom fryser jag som en gris hela tiden. Jag går med tre tjocka tröjor på mig + vintervantarna inomhus för det mesta och fryser fortfarande!

torsdag, december 13, 2012

Avslutningar

Blodproverna var ok denna vecka.
Eller tillräckligt ok för att få behandling, bra!
Jag fick sällskap av Åsa som precis innan fått behandling en trappa upp.
 Det var kul att ses igen och tiden går mycket snabbare med någon att prata med. Vissa gånger tycker jag att det är skönt att vara ensam där, men ibland är det trevligt med sällskap, som igår.

Sköterskan berättade också att mitt hb-värde är väldigt lågt. 95.
Det har sjunkit ganska mycket på sistone och är det 90 eller under nästa vecka så måste jag få blodtransfusion i samband med behandlingen.
Det förklarar i alla fall varför jag fortfarande är så trött! Jag sover gott ca 10-11 timmar varje natt och är fortfarande trött. Ja, ja, vi får se hur det blir nästa vecka.

I tisdags kväll var det L's första avslutning och gradering på judon. Alla barnen var jätteduktiga och det var kul att se dem "in action".
Nu har hon en gul rand på sitt bälte och är jättenöjd!


I går kväll så var det T's tur för avslutning. Det var sista gången på dansen, så vi föräldrar fick komma och titta på dansen de övat på den här terminen. Jätteduktiga. Jag har försökt att lägga upp det  jag filma, men av någon anledning så lyckas jag inte på ipaden..... Så det blir ett foto istället från precis innan de börjar dansen.


På eftermiddagen igår så ringde Bolibompa/Minimello upp L och hennes klass för inspelningen av resultaten av rösterna som kommer att visas på fredag. Tydligen så blev hon ganska blyg när poängen skulle läsas upp och pratade lite för tyst, så de ringde upp igen efteråt för att göra om det, och då gick det bättre. Fredag 18.30 på Barnkanalen får vi se/höra hur det gick!

måndag, december 10, 2012

Måndag

Så har det gått några dagar till. Nu är vi ännu närmare jul, jag börjar känna mig lite stressad faktiskt. Jag har varit lite "fast" eftersom vi har bara haft en bil, men nu sen idag så har vi två igen och jag är lite "friare".

I torsdags kväll tog jag bussen in till stan för att äta middag med mamma och mina systrar. Vi var till en Persisk restaurang, och jag gillade maten! Jag har alltid haft lite svårt för sån mat, rädd att den är för kryddstark bl.a men det var den inte, det var gott!

I fredags kväll blev vi alla fyra bjudna på julbord av pappa och hans fru. Vi var till Odinsborg i Gamlis och åt. Det var också gott, synd bara att aptiten inte är större när man har så mycket mat framför sig. Barnen var inte så överförtjusta i maten utan la mest energi på dessert-bordet.

I helgen har barnen haft kompisar här, de har haft fullt upp med att leka och ha kul, både inne och ute i snön.
I söndags eftermiddag kom mamma och Dick hit och hälsade på.
Steve var ute med en kompis och tittade på fotboll. Jag och Dick tittade på VM-finalen i innebandy, och mamma och barnen bakade lussekatter.
Alla nöjda och glada.

Idag började jag dagen med att ta mina blodprover på vårdcentralen - ur porten! Det gick hur bra som helst. Jag behövde inte sitta i det fulla väntrummet utan fick komma direkt in till distriktssköterskan.

Det enda som stör mig nu är att vår dator fortfarande är inne på lagning så jag har ingen e-legitimation. Vilket betyder att jag inte kan logga in och titta på min journal och provsvaren. Hmm.
Nyfiken som jag är så vill jag ju veta nu!
Förhoppningsvis så är datorn lagad och tillbaka här hemma snart igen.
Det sorgliga med den här trasiga datorn är att allt på hårddisken inte gick att rädda, så allt vi hade på datorn är borta, för alltid.....
Tror ni jag hade kommit ihåg att spara alla våra foton från 2012?
 Svar -nej.
Är jag irriterad?
 Svar - ja!

Efter besöket på vårdcentralen så åkte jag in till stan och åt lunch med Sofie. Alltid lika trevligt!
Sen letade jag vinterskor åt L, vilket inte är en lätt uppgift för hon vet precis vad hon vill ha, men jag tror att jag lyckades. Jag hann även med att påbörja julklappsinköpen lite smått, men jag har lång väg kvar......

torsdag, december 06, 2012

Vilodag

Nu har det äntligen slutat att snöa. 
Jag har varit ut och sopat av bilen så att jag kommer ut med den lite senare. Känner mig fortfarande lite trött och snurrig efter tisdagens behandling, men det var skönt att vara ute i friska luften en liten stund. Nu är det ju inte heller så där ruggans kallt heller, bara någon minusgrad. 

L är så lycklig just nu. 
I fredags så skickade hon ett mail till Bolibompas Minimello för att anmäla hennes klass som jury till finalen på fredag nästa vecka. Tror ni hon jublade när de ringde henne i måndags utav alla som anmält sig? Så nu ska hela hennes klass lyssna på låtarna och sätta poäng, sen kommer de att ringa upp henne och klassen under inspelningen av finalen, och då är det L som får prata och säga:
- 2 poäng går till __________
- 4 poäng går till____________
Osv osv 

Tydligen så har de bara valt ut 4 klasser av alla som mailade, så denna gång hade hon riktig tur! 

                                                       ***************

Här är ett litet klipp/film från 1177.se/cancer
Stefan Einhorn som är cancerläkare och författare pratar så klokt om att våga vara en medmänniska. Vimmelmamman la upp den på sin blogg häromdagen, och jag tycker den är värd att spridas mer.



onsdag, december 05, 2012

Snö i mängder

Jag säger som alla andra idag, vilket väder!
Snöstorm hela natten följt av hela dagen idag, och tydligen så ska det fortsätta att snöa till i morgon eftermiddag enligt SMHI...... Mysigt? Nej, jag tycker faktiskt inte det.

I måndags när jag skulle åka och hämta barnen i skolan, så startade inte den andra bilen heller!
Så jag fick mig en långpromenad i kylan. Det var lite mer fysiskt än vad jag är van med nu för tiden, men jag hade inget val.

På kvällen så löste sig bilproblemet, vi fick nämligen låna en bil av kompisar, vilket är vääääldigt snällt och uppskattats massor. Så Steve skulle kunna åka och köpa ett nytt bilbatteri och byta det på morgonen så jag hade en bil att köra till sjukhuset. Trodde vi ja, bilbatteriet vi behöver var slutsålt på de flesta ställen. Så det slutade med att Steve var tvungen att åka till jobbet och jag tog bussen till Ackis.

Behandlingen gick bra och utan problem.
Jag fick med mig en låda Heparin som jag ska ta med till vårdcentralen på måndag som de bad om, vet egentligen inte varför vårdcentralen inte har det själva, men det orkar jag inte lägga energi på att ta reda på.

Sen bad jag dem att ringa sjuktaxi för min hemresa, det hade blivit för jobbigt att ta bussen hem också i kylan. Egentligen så vill jag inte åka buss alls, med tanke på infektionsrisken, speciellt så här års, så jag försökte att ta reda på lite mer om det från sköterskan jag hade. Men hon var inte så insatt så nu står det på min to-do list att ringa sjukreseenheten för mer info.
Hon lovade i alla fall att fixa och skicka ett intyg till dem åt mig.

Hemresan med sjuktaxi innebar först en halvtimmes väntan. Sen skulle vi hämta en annan patient, som inte dök upp, efter 20 minuters väntan så åkte vi vidare utan honom/henne.
Så totalt tog det 1,5 timme att komma hem, men jag fick i alla fall åka från dörr till dörr och behövde inte frysa!

måndag, december 03, 2012

Jag fick vara med...

.....om ännu en födelsedag.
I lördags fyllde vår älskade T 9 år.

När jag läser tillbaka vad jag skrev för ett år sedan, så var jag då inte alls säker på hur många fler födelsedagar jag skulle få vara med. Men den här fick jag vara med och det är jag tacksam för.
Nu är nästa delmål april och L's 8-årsdag.

9-åringens önskemat på födelsedagen var hemmagjorda dumplings.
Eftersom Steve tycker det är kul att prova på att göra nya saker i köket, så fick han uppdraget. De kämpade på tillsammans, och resultatet blev blev riktigt lyckat, det var jättegott.

I söndags så kom familjen hit på eftermiddagen för att fira den stora tjejen. Vi åt god tårta och lite annat smått och gott. Inget storslaget, men det är på den här nivån orken befinner sig just nu. T var mer än nöjd och tacksam för alla fina presenter som hon fick.

Hela helgen så har T och L varit ute och lekt i snön med jämna mellanrum, de är så lyckliga. Själv har jag inte orkat att gå ut och leka med dem, så det uppdraget har Steve också fått!

Men jag skötte mig bra på egen hand, söndagen avslutade jag nämligen med att tappa datorn i golvet, och nu funkar den inte. Det stora problemet är att jag inte har kopierat dokument och bilder till den externa hårddisken på x antal månader. Vore väääääldigt synd om allt är förlorat, speciellt foton (minnen) från denna sommar. Håll tummarna för att den går att laga.

Sen idag på förmiddagen så ringde S från jobbet. Skruttbilen som han kör stannade på vägen till jobbet, och sitter nu hos Mekonomen och väntar på sin tur att antagligen bli dödsförklarad. De tror att de kommer att ha tid att titta på den någon gång den här veckan.
Vilket betyder att jag måste åka buss....det tar alldeles för lång tid för S att åka kommunalt till jobbet.
Sist men inte minst - vad kostar en ny bil tro?

Olyckor kommer ju i tre sägs det,
1- datorn
2- bilen
3- ?
Spänningen är olidlig....

I fredags så ringde Vårdcentralen tillbaka till mig på eftermiddagen, jag berättade om mitt lilla dilemma. Det var inga problem att boka en tid med distriktssköterskan, så inför mina nästa två behandlingar så har jag nu en bokad tid, och provet kommer att tas från porten. Det känns bra.

Utsikten från mitt soffläge: