tisdag, augusti 28, 2012

Tisdag

Då har ännu en ung mamma lämnat oss alldeles för tidigt pga denna skitsjukdom. Jag har följt hennes blogg ett tag nu. Hon var även med i Sofias Änglar på TV tidigare i år och verkade alltid så full med energi och kämpade tappert mot sin sjukdom,  men än en gång vann cancern tyvärr striden.
Sov gott Elisabeth!

Själv kämpar jag också på, man har liksom inget annat val.
Försöker att leva i nuet och inte grubbla på vad som kan hända sen. Det är många dagar svårt att inte grubbla, men jag blir bara deppig om det tar för mycket plats i mitt huvud, så jag gör mitt bästa för att låta bli. Så länge jag är sysselsatt så går det bättre, luncha, shoppa, vad som helst!

Skönt med "ledig vecka" nu, är inte lika trött som vanligt. Jag behöver inte vila på eftermiddagarna, utan behöver bara ta det lugnt. Så länge saker händer i mitt tempo och jag inte blir stressad eller uppjagad så mår jag ok. Det är när tålamodet blir testat som det blir jobbigare. Just nu har vi en liten minitonåring här hemma som verkligen gillar att testa mig. Hon ifrågasätter precis allt och vi tjafsar heeeela tiden känns det som, men jag antar att det ingår i paketet när man har en 7-åring.....

Igår fick jag äntligen träffa Lina som är hemma på besök igen. Vi åt lunch, titta lite i affärer och prata, prata, prata. Det var jättekul att ses igen och vi kommer att hinna med en "date" till innan det är dags för henne att åka tillbaka!

I söndags fick T och jag lite egentid. Vi åkte in till stan för att träffa en kompis och hennes dotter som är jämngammal med T. Vi fikade och umgicks lite i Stadsparken. Vi hade sådan tur att regnet gjorde uppehåll precis när vi ville vara ute, både innan och efter så var det en riktigt grå, regnig och tråkig dag. Ibland ska man ha tur!

Idag ska jag packa och fixa.
I morgon åker min man och jag till Budapest i några dagar. Det ser jag verkligen fram emot. Vi behöver verkligen också lite egentid tillsammans. Här hemma rullar det bara på jämt, ibland känns det som om vi hinner knappt prata med varandra. Men nu ska vi se vad denna stad har att erbjuda, ingen av oss har varit där förut så det ska bli spännande!
Mamma kommer och bor här hemma hos oss och tar hand om barnen etc så vi behöver inte oroa oss för dem heller!
Nu när jag tittade på väderprognosen för Budapest i helgen så höll jag på att få en chock, det kommer att vara runt 30 grader de närmaste dagarna, 30 grader!! Härligt med lite riktigt sommarväder, det har vi ju inte precis blivit bortskämda med här hemma denna sommar.

 
 
Jag fick en present av T när hon kom hem från skolan i fredags.
 


Nu ska jag till apoteket och hämta ett intyg, så att jag kan ta med mig mina "droger" (morfinet alltså!) på resan. Jag har ju lämnat det lite till sista minuten så jag hoppas verkligen att det går att fixa på en gång idag....  Apoteket här på orten är inte precis kända för att jobba snabbt.....

fredag, augusti 24, 2012

Snart oktober

Nu börjar det närma sig oktober månad igen.
Månaden då vi ser rosa.
Allt är rosa och vart vi än är eller vad vi än läser så kommer bröstcancer finnas där.
En del som är eller har varit sjuka i bröstcancer tycker att det är en jättejobbig månad.
Jag tycker det är en jättebra månad. Jag kan stå ut med allt rosa i en månad om vi på det viset får in massor av pengar till cancerforskningen.
Även om det ibland bara är en liten del av vad en "rosa"  produkt  kostar som går till forskningen, så blir det många kronor i slutändan..... och det är bättre än inga pengar alls.

Förra året så arrangerade vi i Unga Kvinnor gruppen i Uppsala Läns Bröstcancerförening en ljusmanifestation i samarbete med Cancerfonden för att "starta" rosa bandetmånaden. Vi var på Stora Torget i Uppsala och sålde marschaller och lotter samtidigt som vi med "erfarenhet" informerade om bröstcancer. Det var en jättegivande dag/kväll och jag hoppas att vi gör samma succé i år!
Kom förbi!
29 september 12.00-21.00 - Stora Torget, utanför Åhléns.

Ni som har Facebook kan läsa mer här.

I veckan har jag varit på yoga igen, fortfarande mer krävande än förra gruppen, men skam den som ger sig. Nu är det bara att fortsätta tänja på musklerna och hoppas att det känns bättre för varje vecka.
Jag kom även ut på en timmes promenad i torsdags. Kort i taket.
Åsa kom hit och vi gick tillsammans i skogen, vi pratade och pratade och helt plötsligt hade det gått timme. Efteråt åt vi en välförtjänt lunch här hemma. Tack Åsa för trevligt sällskap!

Idag på morgonen tog jag mina sista piller för den här omgången.
Äntligen en vecka ledigt igen.
Jag måste dock säga att jag har inte varit riktigt lika trött den här cellgiftsomgången, kanske är det för att jag hade en längre paus innan än vanligt så kroppen hann återhämta sig lite. Det är min teori i alla fall. Jag hoppas nu att jag ska få vara riktigt pigg den här lediga veckan eftersom vi ska iväg på roligheter!

Och för er som undrar hur mitt långa hårsvall ser ut nu för tiden får en bild här!

 
 

söndag, augusti 19, 2012

Senaste dagarna

Livet går vidare, dagarna rullar på, jag är trött. Ena dagen efter den andra. Så har det gått en vecka till. Jag försöker verkligen att tänka positivt och ha planer för var dag. Men när jag vaknar och är lika trött som jag var när jag gick och la mig kvällen innan så försvinner all handlingsförmåga. Jag äter frukost, tar alla mina piller och förflyttar mig till soffan och där fastnar jag oftast för länge.
Är detta livet?

I onsdags kväll blev jag bjuden hem till Sara på liten tjejmiddag tillsammans med Carola. Det var jättemysigt. Det var en skön kväll,  vi satt ute och blev bjudna på mumsiga musslor, jättegott! Tack snälla Sara för att du bjuder hem mig och gör en vanlig onsdagkväll i mitt liv lite roligare!

I fredags blev det ännu mera mat.
Mamma, mina systrar och jag var till Stationen och åt middag tillsammans. Varenda kotte i Uppsala har nog varit på det stället sen det öppnade för något år sedan - förutom jag!
Bättre sent än aldrig. Jag hade en jättetrevlig kväll, vi fick ett bord ute denna kväll också och maten var jättegod. Kvällen flög fram och jag åkte nog inte hem förrän klockan var mycket senare än den brukar vara när jag "ger upp".

I helgen har vi fortsatt att fixa till barnens rum som har blivit ommålade och tillfixade. Idag blev det dock en paus eftersom T hade fotbollssammandrag här i Storvreta. 3 matcher har hon spelat och Steve har hjälpt till med att sälja/grilla hamburgare till hungriga fotbollsbarn och deras föräldrar.

I morgon är det en ny vecka med nya tag.
Min utmaning nu är att komma igång med promenerandet, är i morgon dagen det börjar hända? Jag vet att jag skulle känna mig bättre med lite motion. Både i kropp och själ.

onsdag, augusti 15, 2012

Yoga igen

Så var yogan igång igen.
Nu inser jag hur stel jag är efter att inte har rört mycket på mig denna sommar. Helt otroligt stel. Vi har en ny yogainstruktör den här terminen och han körde lite hårdare än vad vår tidigare instruktör har gjort. Så det blev en chockstart för systemet som hette duga!
Men nu är det igång igen, så förhoppningsvis om några veckor har kroppen blivit lite mer medgörlig i rörelserna. Det var även kul att träffa de andra tjejerna igen efter sommaruppehållet.

Ryggen är något bättre idag, jag har fortfarande lite mera ont på en viss punkt, men det är definitivt bättre än vad det var i måndags. Jag har inte behövt ta något extra morfin. Och jag kunde hänga med någorlunda i yogan, det var några övningar jag hoppade över, vill inte riskera att ha mer ont när jag går därifrån än när jag kom.

Idag hade jag egentligen planerat att fortsätta med fotoböckerna på eftermiddagen, men jag är så trött att jag inte orkar. Anledningen till att det är lite bråttom är att jag köpte 2 böcker på Groupon för ett antal månader sedan och man måste utnyttja vouchern innan 26 augusti. Så nu har jag ca 10 dagar på mig att fixa till böckerna! Varför göra saker i god tid när man kan lämna det till sista minuten?!

Tänk att idag är sista dagen på sommarlovet. I morgon börjar skolan.
Var tog sommaren vägen?

måndag, augusti 13, 2012

Måndag

Jag känner mig fortfarande nöjd över det positiva röntgensvaret. Det har definitvt gett mig lite mer energi. Typiskt nog så vaknade jag i natt av att jag hade ont på ett nytt ställe i ryggen. Varje gång jag skulle vända mig vaknade jag till. Det är irriterande för jag har inte haft något riktigt, riktigt ont på hur länge som helst. Efter strålningen mot ryggen hösten 2010 så har det varit ok.

Senare när det var dags att gå upp tänkte jag att det blir nog bra efter jag tagit min morgondos av morfin, men det blev det inte. Så just nu har jag fyllt upp med korttidsverkande morfin och jag tror det känns lite bättre, så jag kommer att avvakta i några dagar och se hur det utvecklar sig.

I lördags eftermiddag/kväll så åkte vi ut till mamma och Dick för att fira Dick som fyllde år förra veckan. Vi blev bjudna på kräftor. Jag har aldrig varit galen i kräftor men jag äter en om året för att man ska - och nu är årets kräfta uppäten! Det jag äter desto mer av är mammas kantarellstuvning som också har blivit en tradition på bordet. Helt underbart gott!

När det var dags att åka hem så lämnade vi kvar barnen. De sov där för att de ska till Gröna Lund idag med mamma. Så igår var det barnfritt hela dagen.
Jag gjorde inget speciellt på hela dagen och det var jätteskönt. Att bara göra ingenting en hel dag och kväll. Känns konstigt att vara själva, men skönt, det behövs ibland.

Igår kväll var jag tvungen att vara uppe sent.
Kl. 22.00 visades avslutningscermonin från OS och jag ville verkligen se den. Jag var nyfiken på vad de hittat på, och visste att det skulle bli en bra show med en massa bra musik och det blev det. Så jag kom i säng alldeles för sent och får lida idag, men att vara trött är inget nytt för mig!

Idag hade jag en lunchdate med Ann-Sofie. Vi gick till Åkanten och satt ute i det fina vädret och åt god lax och surrade i ett par timmar, lika trevligt som vanligt.



Jag ligger efter nu med mina lunchdater, ni är en massa vänner som jag vill träffa igen efter sommaren för att luncha och "catcha upp" med. Men det funkar inte att äte ute varenda dag, så jag får "boka in" er eftersom nu.
Jag vill så mycket och glömmer bort ibland att orken inte finns där hela tiden i obegränsad mängd, så lagom tempo är bäst.

fredag, augusti 10, 2012

Oförändrat

Det var röntgenresultatet.
Vid det här laget så vet de flesta att det är det bästa besked jag kan få, så jag är väldigt nöjd! Jag var faktiskt inte såååå orolig den här gången.
Även fast jag har haft paus i 4 veckor från cellgifterna så har jag mått ok i kroppen. Ingen nytillkommen smärta någonstans och jag har mått mindre illa än jag brukar under den här pausen.

Markören har även den gått ned under pausen - och det är bra!
I början av juni var den 50 och nu hade den gått ned till 35 tror jag. Som mest har den varit uppe runt 130. Så länge den går nedåt är jag också nöjd, betyder ju att cellerna håller sig i schack - precis som vi vill.

Så nu är det bara att köra igång med en ny omgång cellgifter from i kväll. Ser inte fram emot det alls, men vad har jag för val?
Läkaren sa att vi kör några omgångar till och sen kan vi fundera på en paus igen om det ser bra ut.
Det kommer heller inte att bli någon röntgen på ett tag nu eftersom allt ser ok ut. Men jag har inget behov av det heller om inte jag känner att jag har nytt ont eller extremt ont någonstans i kroppen! Det är ju inte bra att bli röntgad för mycket heller.

Sen så frågade jag om mina Fragmin-sprutor.
Jag tar ju en spruta i magen varje kväll av blodförtunnande, det började jag med när jag fick blodproppen i början av året. Läkaren jag träffade då sa att jag skulle behöva ta dem i 6 månader. Nu har det gått ungefär 6 månader.
Svaret jag fick idag var dock att jag måste ta dessa sprutor livet ut.... inte vad jag ville höra, för jag är less på dem. Men i och med att jag har cancer har jag en risk för proppar och måste därför fortsätta. Hm.

Efter läkarbesöket fick jag hämta mina piller. Sköterskan sköljde även porten eftersom den inte har blivit använd på ett antal månader nu. Och så avslutade vi med en spruta Xgeva i magen, som är det nya skelettstärkande jag tjatade mig till innan sommaren.
Så hade jag en sån tur att en kompis var också där precis samtidigt som mig, så vi pratade på för fullt om allt och ingenting och sen helt plötsligt var allt klart.
Jag avslutar med att säga grattis till henne för väldigt positiva röntgenresultat!

Nu är det snart dags för piller och sen sängen för mig, det tar på krafterna att gå upp kl 08.00 på morgonen ;)

onsdag, augusti 08, 2012

Röntgen

Jag hade min tid i går på sjukhuset redan vid 08.20. Det var en utmaning!
Var tvungen att sätta klockan på strax efter sju. Å hu så tidigt det var! Det kändes i hela kroppen att det var alldeles för tidigt mot vad jag är van vid. Men, men det var bara att bita ihop.

Röntgen gick bra.
Börjar kunna det här utantill nu. När jag ändå var på Ackis så passade jag på att ta mitt blodprov. Egentligen ska jag ta det dagen innan jag börjar med cellgifterna, alltså på torsdag. Men eftersom jag har haft en längre paus en vanligt den här gången så tänker jag att det spelar ingen roll om jag tar provet nu eller på torsdag. Jag hoppas bara att läkaren håller med.....

Tack för alla tummar, nu hoppas vi att de fungerar.
Fredag 10.00 så får jag veta resultatet, när jag har mitt läkarbesök.
Då ska jag även hämta ut min nästa omgång cellgifter och få lite skelettstärkande. Plus att jag har en million andra frågor till läkaren som vanligt på min lista.

Idag fick jag ett brev i lådan om att yogan kör igång nästa vecka.
Precis vad jag behöver. Jag måste komma igång och röra lite på fläsket igen. Ska bli skönt. Jag behöver det nog för huvudet också, bara "stänga av" en stund. Nu kommer det att bli 09.30 på onsdagar istället för kl. 11.00 på tisdagar som det har varit tidigare. Liiiiite tidigt för min del, men det är bara att bita ihop och tvinga sig upp vid åtta-tiden. Det är ju inte direkt mitt i natten - bara nästan.

T går på fotbollsskola den här veckan, hon kommer hem jätteglad varje dag för att hon har haft det så roligt tillsammans med de andra tjejerna. Det är härligt att se när hon är så där extra glad, och pratar och pratar när hon kommer hem.

Hon och L har nog börjat fått nog av varandra efter ett helt sommarlov tillsammans, de har lekt väldigt bra tillsammans hela sommaren, men nu på slutet tycker jag att det har varit mer bråk och småtjafs hela tiden. Så det här var nog bra för båda av dem. Och mig också..... jag känner mig som en tjatmamma efter så här många veckor tillsammans varenda dag.
Vi är nog alla lite less på varandra och ser fram emot att skolan börjar nästa vecka!

Idag påbörjade jag projekt fotobok till barnen.
Tänkte att det blir väl inte så mycket jobb, men oj vad med foton jag har att gå igenom på datorn. Och sen välja ut de bästa till boken och placera ut dem snyggt i ordning, det här är ett större jobb än jag kunde ana, som kommer att ta tid....förhoppningsvis blir det dock uppskattat av barnen när de får dem, och framför allt ett fint minne i framtiden.

måndag, augusti 06, 2012

Hälsingland

Det har trots allt blivit en hel del bada för barnen i sommar. Steve har varit med dem till både Fyrishov och Berkingebadet vilket har varit uppskattat!

I förra veckan åkte vi till Hälsingland och hälsade på Sofie med familj i deras stuga. Det var hur trevligt som helst. Jättemysig stuga precis vid vattnet.
Steve och barnen badade för fullt.
T vågade sig på att åka ring, vilket hon tyckte var jättekul.
L och jag stod bredvid och hejade på!




En morgon när solen sken så bestämde vi oss för att åka iväg till en annan liten strand. Sofie och jag tog bilen och alla andra tog båten. Vi packade upp och barnen var redo att hoppa i vattnet, så helt plötsligt blir himlen grå och inte långt därefter börjar det att regna. Vad gör vi då? Jo vi radar upp brassestolarna i vindskyddet som fanns vid stranden, och sitter där istället. Grillar korv och fikar och har hur mysigt som helst. Efter några timmar när vi känner att det är dags att åka hem så slutar det så klart att regna!
Annars så njöt vi av lugnet och Sofies goda mat och jag får tacka för trevliga dagar i stugan och hoppas att vi kan göra om det igen!

Nu laddar jag inför morgondagens röntgenundersökning, håll tummarna!